Dni majstra Pavla vyvrcholia v Levoči v druhej polovici augusta

01.08.2004 Celý región

Plenér majstra Pavla, Karpatský remeselný trh, medzinárodná konferencia o občianskej spoločnosti a svetelná show budú v druhej polovici augusta tvoriť vrchol...
Plenér majstra Pavla, Karpatský remeselný trh, medzinárodná konferencia o občianskej spoločnosti a svetelná show budú v druhej polovici augusta tvoriť vrchol programu kultúrneho letného festivalu v Levoči pod názvom Dni majstra Pavla. Informoval o tom 29. júla na tlačovej konferencii v Prešove primátor Levoče Miroslav Čurilla.
Nad podujatím prevzal záštitu predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda.

Zmyslom podujatia v ucelenom bloku od 19. do 21. augusta je rozšíriť ponuku kultúrneho vyžitia obyvateľov tohto starobylého mesta, ale tiež jeho početných domácich a zahraničných návštevníkov.
Plenér a trh sa po minuloročnej premiére v Levoči zopakujú, ale v širšej podobe. Stretnutie výtvarníkov nebude už len pre drevorezbárov a maliarov, ale aj kamenárov z domova a zo zahraničia. Tí by mali vytvoriť dovedna šesť pitných fontán v centre mesta na trvalú pripomienku. Remeselníkov a ľudových výrobcov zo Slovenska, Poľska, Maďarska a Česka by malo byť na trhu 45, pritom nemohli uspokojiť všetkých záujemcov o účasť.
Konferencia by mala nadviazať na stretnutie stredoeurópskych prezidentov v Levoči v roku 1998. Čurilla povedal, že prísľub účasti už získali o. i. od exprezidentov Slovenska a Česka Michala Kováča a Václava Havla.
Svetelná nočná show pod názvom Magická Levoča by mala vytvoriť jedinečný a doteraz v meste nevidený efekt nasvietenia budov v historickom jadre mesta. Použité architektonické svetlá z Viedne sú schopné vytvoriť 16 miliónov odtieňov farieb. \"Sám som zvedavý ako to dopadne, \" poznamenal primátor na margo pilotného projektu. Realizujú ho s podporou mnohých sponzorov, hlavným je košická spoločnosť U. S: Steel. V programe je asi na dve hodiny vytvorený priestor na vystúpenie miestnych umelcov. Záujemcovia sa môžu prihlásiť na internetovej adrese magickalevoca@studio49.sk.

(jj)
 

Vyberte región

mark